Het is woensdag 29 maart 22.34 uur. Een email van de KNHS met als onderwerp ‘controle wedstrijdeelname’. Configuratie 741811GS is in een te hoge rubriek gestart, verwijzend naar mijn Z2-debuut in Vragender op 18 maart.

Ik snap er niks van. Giovanni WS (Ampere x Scandic) is zes jaar en mag dus Z2 lopen. Ik stuur een mail terug naar de KNHS, maar het blijft stil. Na een 2e prijs en 219 punten start ik hem zondag nog eens Z2 in Winterswijk: 1e prijs en 222 punten. Geen gekke start, nadat ik al zes jaar geen Z2-dressuur meer heb gereden. Met wat meer wedstrijdroutine zullen de scores vast omhoog gaan.

Persoonlijke klassering
Op maandag een email van de KNHS: ‘Vanwege je persoonlijke klassering mag je niet direct een paard starten in de klasse Z2’. Ik heb ZZ-licht gereden en een paar paarden Z1 gestart, maar ik had dus twee paarden in het Z2 moeten hebben om in het Z2 te mogen beginnen. Niet aangedacht, ik zit de laatste jaren ook veel meer in het springen.

“Giovanni WS mag je versneld promoveren t/m het Z1 daarna moeten eerst 10 winstpunten behaald zijn voor er gepromoveerd mag worden. De starts in het Z2 zullen niet meetellen. Hierover zal nog een bevestigingsbrief verstuurd worden”, luidt de KNHS-mail verder.

Geen dispensatie
Mijn mond valt open. “Bij deze wil ik graag dispensatie aanvragen”, typ ik terug. Maar tevergeefs, de KNHS vindt ondanks mijn Z2-starts met een 1e en 2e prijs dat ik niet in deze klasse thuis hoor en dwingt me terug naar het Z1. Ik baal en dat is zachtjes uitgedrukt.

Ook Marleen Ras, KNHS Manager Ledenservice, kan me niet helpen. “We willen binnen de KNHS graag naar deregulering, oftewel minder regeltjes maar zover is het nog niet. Ik vind het oprecht heel vervelend voor je, maar je moet echt de tien winstpunten in de Z1-dressuur halen voordat je Z2 mag rijden.”

Er is nog één andere optie en dat is dat iemand anders mijn Giovanni WS naar een winstpunt in het Z2 stuurt. Dan kan ik hem daarna doorstarten in het Z2. Wat een regel. Is dat dan wel paardenwelzijn? Bij de dressuur komt zoveel finetuning bij kijken! Je bent toch een combinatie samen? Hij is gewend aan mijn manier van hulpen geven.

Z1+10 waardevoller dan Z2+3
Wie loop ik in de weg om een klasse hoger te starten? Mijn paard mag het wel, ik zou zwart-wit gezegd volgens de regeltjes niet capabel zijn. En ondanks de drie winstpunten in het Z2, behaald in twee proeven, is er geen vrijstelling mogelijk. Buiten het feit om dat ik er niet bij stil heb gestaan dat ik niet direct Z2 mag starten, vraag ik me nu af hoe ik nog meer moet aantonen dat we Z2-waardig zijn. De 3 Z2-winstpunten worden maar zo van de plank geveegd en de 10 Z1-winstpunten zijn blijkbaar van groter belang.

Vandaar de vraag: Wie wil mijn Giovanni WS in de Z2-dressuur starten? Of ga ik toch maar die tien winstpunten bij elkaar rijden in het Z1 🙁  Bureaucratische betutteling daar bij de KNHS. Hoop dat die frisse wind daar snel gaat waaien.